Kanelbullar och kardemummabullar med björksocker

Kanelbullar kan ju vara en av de godaste grejerna som finns! Jag har bytt ut det vanliga sockret till björksocker för ett nyttigare variant and it works like a charm.

Kanelbulle med björksocker.jpg
Kanelbulle med björksocker_1.jpg

Degen: 
1/2 paket jäst (à 50 g)
50 g smör 
3 dl mjölk
1/2 dl björksocker
1 krm salt
8 dl vetemjöl
10 droppar stevia
1 tsk kardemumma

Fyllning:
100 g smör 
1 dl björksocker 
1 tsk kardemumma
1 tsk Vaniljpulver eller 2 tsk kanel

Första penslingen: 
1 ägg
1 tsk vatten 
1 krm salt
Pärlsocker 

Andra penslingen:
Sockerlag på björksocker och vatten

Så här gör du: 
1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt ditt val av mjölk och värm till fingervarmt, cirka 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

2. Tillsätt resten av degvätskan, stevia, kardemumma, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Arbeta hellre fö lite än för mycket. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

3. Medans bullarna jäser kan du göra fyllningen. Rör ihop smör, socker, kardemumma och vaniljpulver/kanel till en smidig röra. Du kan också göra hälften av fyllningen med kanel och hälften med vanilj.

4. Ta upp degen på arbetsbänk, kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Jag brukar använda ett bakplåtspapper som måttstock. Bred på fyllningen och vik sedan degen på mitten. Kavla lite lätt på degen och skär sedan ca 1 cm långa remsor. Ta en remsa och tvinna den som en skruv och gör sedan ett litet knyta. Lägg på en plåt. Gör likadant med resten av remsorna. 

5. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 min.

6. Pensla bullarna med uppvispat ägg, salt och vatten och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 6-8 min. Precis när du tagit ut bullarna, pensla de lite lätt med sockerlagen. 

7. Låt kallna på galler innan de packas i påse eller burk med lock.

Kanelbulle med björksocker Copy.jpg
Kanelbulle med björksocker 2.jpg