Veganska lussebullar – utan gluten, ägg, raffinerat socker och mejeri!

Lussebullar_1.jpg
Lussebullar_2.jpg

Blev så glad när jag hittade detta ungefärliga recept hos naturligtsnyggt.se. Mitt lussebulle sug var nämligen på bristningsgränsen för någon vecka sen. Men dessa saftiga veganska lussebullar stillade suget perfekt och passar helt klart till adventsfikat eller myskvällen! Det går också att äta smeten innan den har blivit gräddad - jag vet detta ty jag har testat det. Så smarrigt!

Ingredienser:
6 st lussekatter eller bara en väldigt god smet

1/2 msk mortlade chiafrön blandat med 2 msk vatten
2 msk bovetemjöl
2 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 nypa örtsalt
3 msk kokossocker
0.25-0.5 g saffran, beroende på hur mycket saffranssmak du gillar, personligen körde jag på 0.5 g
1 dl valfri mjölk, t.ex mandelmjölk
2 msk kokosolja

Mandelfyllning:
3 msk mandelmjöl
1 msk kokosmjölk
1 tsk agave sirap, alt. stevia
1 nypa äkta vaniljpulver

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 C.

1. Mortla chiafröna så de flest krossas och blanda med vatten, låt svälla.
2. Blanda sedan mjölk, saffran, kokosolja och kokossocker i en kastrull och låt sjuda på låg värme tills kokossockret och kokosoljan smält.
3. Blanda alla de torra ingredienserna i en egen bunke. Vispa sedan ned detta i mjölkblandningen tillsammans med chiablandningen. Blanda tills det har blivit en tjock smet. Pudra lite kokosmjöl över degen och ställ sedan in degen i kylen för att vila i ca 20min.

4. Dags för mandelfyllningen. Blanda ihop alla ingredienser till önskad konsistens, ibland får man tillsätta lite extra mjöl eller vätska för att få den rätt. Det viktigaste är att den inte är rinnig utan har en mer fast konsistens.
5. Ta fram degen och lägg på ett bakbord eller ett bakplåtspapper. Om degen är lite kladdig kan du tillsätta lite mer kokosmjöl, men bara lite, för att få en mer lättarbetad deg. Dela sedan degen i 6 lika stora delar. Ta en bit och platta ut den i din hand, fyll med mandelfyllning. Rulla ihop och forma sedan till en lussekatt. Lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
6. Skjuts in med lussebullarna i ugnen i ca 15 minuter.

Goa varma som kalla!

MatlagningMatilda Kurtson