Tips och packlista för dig som ska tälta under vintern

Att tälta under vintern kan kännas läskigt men med rätt förberedelser så kommer det gå galant. Att öva är the key to för att du ska känna dig bekväm. 

Om du är en van tältare och van att vistas ute i kallare väder kommer du märka att det inte är så svårt som det kan kännas. Börja enkelt, testa i närmsta skog för att sedan jobba dig vidare till kanske en tur på fjället. Jag är verkligen frälst i detta sättet och campa och är otroligt glad vilka nya dörrar det har öppnat i friluftslivet.  Här nedan har jag svarat på några av de frågar jag klurade på när jag började.

Vilket typ av tält ska jag ha?
För att tälta på vintern ska du ha ett 4-säsongstält, dessa tält är byggda för att klara kraftiga vindar och tung snö. De är därför tillverkade i starkare material än 3-säsongstälten. Det är också skönt att ha ett rymligt tält där en får plats med all utrustning. Jag har ännu inget eget tält men har bott i ett fjällräven tält likt detta från fjällräven.

Att tänka på när du sätter upp tältet
Förbered din tältplats genom att platta till den med dina skidor eller gräv ned dig ca 30 cm, låt sedan snön frysa till i ungefär en halvtimme. Var alltid noga med att du förankrar en stormlina innan du börjat sätta upp ditt tält. Vädret kan ändras snabbt och du vill inte att tältet flyger iväg. För att minska blåstens och snöns påverkan på tältet så ska du alltid sätta kortsidan av tältet mot vinden. Sätt sedan upp ditt tält som vanligt men förankra linorna med snöankare. När du är klar så skottar du upp snö längs med tältets kanter, detta skapar ett extra skydd mot vinden.

För att minska vindens inverkan ett extra steg eller om du är i utsatt terräng kan du bygga en snö mur. Snömuren ska skottas upp mot vindens riktning och får gärna vara formad som en trekant, så att vinden bryts och går runt tältet istället för rakt på .

Förankring och vad är ett snöankare?
På vintern fungerar inte vanliga tältpinnar utan man använder sig av snöankare. Men vad är det? Jo, ett snöankare är ett föremål som du kan trä dina stormliner runt och sedan gräva ner i snön. Jag använder mig av vanliga pinnar jag köpt och sågat till från en brädgården. Dessa pinnar är ungefär 20x5x2,5 cm och grävs ner horisontellt under snön. Du kan också använda dig av dina skidor eller exempelvis en påse som du fyller med snö.

Varför gräver alla ett hål i absiden?
Vid vintertältning gräver man ur absiden. Detta gör man framförallt för att skapa en kylgrop. Detta skapar en varmare temperatur inne i tältet. Det är den klassiska principen om att varm luft stiger och kall luft sjunker. Sen får du också en riktigt härlig ny inredning i tältet, som du inte kan få på sommaren.  


Glöm inte bort att vädra
Det kanske låter konstigt men det är extra viktigt att låta ventilationsluckorna på tältet vara öppna under vintern. Om man stänger för att “hålla värmen” stänger du också in fukten från din andedräkt vilket i långa loppet inte är så bra.

Vilken sovsäck ska jag ha?
Jag själv har under vinterhalvåret använt mig av mig Marmot Wm's Ouray Oikea som har Komforttemperatur -19°C för kvinnor. Jag använder mig också av en tunn sovsäcks liner ibland om det är extra kallt. Lägg ut din sovsäck i tid så att den hinner fluffa till sig ordentligt innan du ska krypa ner.

På kroppen har jag ett underställ i merinoull, tunna merino ullstrumpor, en balaklava och mössa. Jag sover ofta med tunna merinoulls vantar då jag tycker om att ha stoppa ut mina armar ur sovsäcken ibland. Jag sätter också alltid på mig nya tunna strumpor precis innan jag kryper ner i sovsäcken. 

Vad du har under dig är lika viktigt som din sovsäck
Sovsäck i all ära men vad du sover på är minst lika viktigt! Markkyla är en riktig luring och något som många glömmer. Markyla är den kyla som kommer underifrån från marken och under vintern, när du sover på snö så är den ganska kall. Jag rekommenderar därför att ha först ett foam liggunderlag och sedan ett uppblåsbart liggunderlag. Detta gör att du har två skyddande lager. Ett tips är att kolla in R-värdet på dina liggunderlag. Det är R-värdet som anger materialskikts värmeisoleringsförmåga. Högre R-värde desto bättre förmåga att skydda från kylan.  

Jag använder mig av detta foam liggunderlag från expeed och detta upplåsbara liggunderlag från thermarest.

Hur gör jag för att inte frysa?
Att frysa kan verkligen förstöra hela upplevelsen ute i det fri, jag vet. Alla människor har olika kroppstemperaturer och lättare för att frysa eller bli varma. För att få en bekväm natt ute gäller det att lära känna sig själv och att öva. Efter ett tag kommer kroppen anpassa sig till kylan/värmen. Det kan vara stor skillnad på -2°C och -20°C. Till en början kan -2°C kännas rätt kallt men när du har varit ute i -20°C kan -2°C kännas som en tropisk värme. Det är därför så viktigt att lära känna sig själv och anpassa sin utrustning efter det. Lika viktigt som det är att klä sig tillräckligt varm så är det att inte klä sig för varmt. Börjar du svettas är chansen stor att du snart kommer frysa istället.

När jag började sova ute följde jag tipset att ha en varm Nalgene flaska i sovsäcken. Du kokar då upp vatten precis innan du ska sova och fyller Nalgene flaskor. För många fungerar detta superbra men jag som lätt svettas om fötterna märkte efter 4e gången ute att jag sov mycket bättre utan. Det som hände var, jag hade den vid mina fötter som blev mysigt varma men också lätt svettiga. När nalgene flaskan sedan svalna så började jag frysa.

Varje ny tältnatt är en lärdom för det finns så mycket som påverkar, vädret, hur mycket du har ätit, om du är trött etc. Så att samla kunskap om sig själv är verkligen the key.

Packlista för vintern
Detta är en rätt detaljerade packlista, så om jag exempelvis bara ska tälta i en närliggande skog kanske jag inte tar med allt. Ett tips är att hålla koll på väderprognosen för den plats du ska till så du vet vad du har framför dig. OBS! det är dock viktigt att packa för olika väder då det kan slå om snabbt på fjället! Jag packar alltid mina saker i kompressionspåsar och i drybags.  

OBS! Under vinter ska du helst inte ha material av stål då detta kan bli läskigt kallt. Så ha gärna bestick, tallrik och mugg i trä eller vänligt plastmaterial. Och berätta alltid för någon att du ska iväg.

Matlagning:
Trangia kök
Gas eller sprit
Kniv
Tändstål
Tändstickor i plastficka
Skål/Bestick
Mugg
Termos

Nalgene flaskor 0.5 x 2
Termohållare till Nalgene flaskor - egensydda

Mat: 
Anpassad till turen 
Snacks

Hygien:
Toalettpapper
Skräppåse
Deo
Tandborste 
Tandkräm
Intim wipes 
Alcogel 
Tofsar

Viktigt:
Första hjälpen
Kompass 
Karta

Elektronik:
Mobil 
Kamera + extra batterier
GPS sändare
Pannlampa + Extra batterier


Kläder: 
Underkläder i merinoull
Strumpor i merinoull

Merinounderställ
Vindbyxor /vattentäta
Vindjacka /vattentäta

Dunjacka tunn
Termobyxor
Dunjacka tjock
Mössa
Hestra Alpine Pro vantar
Extra vantar
Tunna liners vantar
Merinoulls Buff

Utrustning:
Skidor
Pulka
Remmar att spänna fast med
Skidpjäxor
Bivackskor
Solglasögon
Tält 

Snöankare
Spade
Tältlykta (Mys)

För att sova gott:
Foam Liggunderlag
Uppblåsbart Liggunderlag
Sovsäck
Sovsäck Liner

Sovkläder packas separat:
Underställ 
Merinoulls strumpor 
Buff och balaklava
Tunna liners vantar
Mössa


Lycka till nu! Det kommer gå toppen!