Är det tillåtet att sova i bil på Gotland?

Är du sugen på att leva Vanlife på Gotland? Kul! Jag har testat en mini variant under en tid då jag och min kille åkte runt i vår kombi bil. Här nedan svarar jag på lite frågor jag undrade/oroade mig för under resans gång. Here we go! För andra äventyr kolla in här.

I Juni förra året packade vi bilen full med mat och satte kosan mot Gotland. Vi åkte dit under lågsäsong var där i cirka en vecka och hade det mysigt, här kommer lite info.

Fördelar och nackdelar med att åka till Gotland under lågsäsong? 
Nackdelen är att de mysiga fiken inte har öppnat ännu och jag älskar fik. Jag behöver egentligen inte äta så mycket på fik men tycker om att reka hur olika fik har inrett sina lokaler, hur de lägger upp sina bullar, vilka koppar de har etc. Man skulle kunna säga att jag samlar lite på atmosfärer. Så det är lite tråkigt såklart när allt detta är stängt. MEN å andra sidan är det väldigt lugnt och stilla under lågsäsong -  det är lätt att hitta parkeringsplatser, lättare att hitta sovplatser, de smala landsvägarna är det fritt fram på. Ja stressen av alla vanliga ”semesterfirare” finns liksom inte.  

Gotland 1.jpg
DSCF3467.jpg

Är det tillåtet att sova i bil på Gotland?/Vart får man sova på Gotland?
Ibland kan det vara svårt att veta ifall man får övernatta på en plats eller inte. Ibland finns det tydliga ”Förbud att övernatta” skyltar och då är det bara att hitta en ny plats. Men generellt sett så är det ok att sova i sin bil. Här kommer ett utdrag ur “Allmänna lokala ordningsföreskrifter för region Gotland”:

15 § Camping i tält, husvagn, husbil, bil eller övernattning utomhus får inte ske på offentlig plats och inte heller på de områden som jämställts med offentlig plats i 3 §, såvida marken inte upplåtits för eller särskilt inrättats för sådant ändamål eller Region Gotland eller annan markägare bestämt att camping under viss tid får äga rum där

Så vad betyder detta? Jo "Offentlig plats” kan väldigt förenklat översättas till ”en plats som folk rör sig på” och inte detsamma som icke-privat mark, läs mer här. Allemansrätten gäller även på Gotland så det är helt okej att övernatta enligt allemansrättens regler.  

OBS! Var noga med att kolla upp ifall du får övernatta på en plats innan, då det kan vara lite olika beroende på vart du befinner dig i Sverige. Regler ändras också med tiden så dessa föreskrifter kanske inte gäller när du läser detta. Efter att ha sovit några gånger i bilen har jag landat i detta:  Om det händer att någon säger till att man ska flytta sig, då är det bara att be om ursäkt och förflytta sig. Ibland gör man fel. Tycker det är viktigt att visa respekt/följa regler så att ”vanlife” inte blir förbjudet. 

Hur hittar man bra sovplatser/övernattningsställe på Gotland? 
När vi ska hitta en bra plats att sova på i bilen så brukar vi googla på ”Naturreservat” och ”Badplatser”. Dessa ställen brukar oftast ha en tillhörande parkering dvs en plats för oss att sova på. Detta skulle ju såklart kunna klassas som en ofattlig plats dock. 

GOtland.jpg

Några favoriter på Gotland och platser jag vill besöka igen (No suprise here):
Nyströms i Bungenäs 
Fabriken Furillen 
Rute Stenungsbageri 
Lilla Bjers Gårdskrog

Är det en bra idé att testa vanlife på gotland?
Det är hundraprocent värt att testa vanlife på Gotland om du är sugen! Just do it!

Lycka till med ditt äventyr och för att se fler av mina kolla in här @matildakurtsonbellman