Kan man sova och leva vanlife i en Kombi?

Sugen på att testa vanlife? Men vill du inte riktigt bygga om en hel bil sådär pang bom till att börja med? Jag förstår dig! 2019 införskaffades det en bil hemma hos mig med med målet att kunna åka runt och semestra utan att behöva oroa oss för tälplatser. And this is how it went:

Vad är det för bil?
Bilen är en Ford Mondeo årsmodell 2005 köpt för 13 500 kronor, ett riktigt kap. Paret vi köpte den av hade mest använt den för att köra fram och tillbaka till jobbet. De hade även varit dom enda ägarna, sedan bilen köptes ny.

DSCF3604.jpg

Varför vi inte har en större Van? Ja, en vanlig och riktig Van?
Vi pratade innan om att köpa en riktig van som vi kunde bygga om, men landade i att en vanlig bil är en bra början. Vi kände också att de skulle vara bra att kunna ha den som en vanlig bil till vardags, plus att den är mer diskret än en större van.

Hur bygger man en inredning till bilen?
Det är min killes pappa som har byggt inredningen till bilen och den är gjord av fyra delar. Dessa fyra delar går att plocka in och ut. Detta är supersmidigt då vi kan välja när bilen är en adveturevan med sovutrymme eller när det bara är en vanlig bil.

De fyra olika delarna: (Se bild nedan)
Den 1:a delen placeras ovanpå det nedfällda baksätet.
Den 2:a delen placeras i bagageutrymmet och matchar ihop med den 1:a delen.
Den 3:e och 4:e delen är de två lådorna som är vår förvaring.

Ovanpå inredningen ligger en 120 cm madrass från jysk, funkar superbra!

Group.jpg
Group 2.jpg

Hur förvaras alla saker?
Vi har två lådor som finns under sängen och i dessa lådor har vi fyra stycken plastbackar. Här får vi plats med det mesta vi använder, förutom kläder. Vi har bland annat vår torra mat, vår färska mat, kryddor, köksutrustning så som stormkök, knivar, skärbrädor, skålar, bestick etc. Här har vi även diskutrustning och toalettpapper. En av backarna är dedikerad till min elektronikutrustning så som drönare, kameror, laddare etc.

Sen förvarar vi en del under 1:a delen (se bild) bland annat ved, cyklop och simfötter. Våra kläder och hygiengrejer förvarar vi i varsin egen väska. Vi har aldrig haft problem med förvaringen MEN det är viktigt att allt har sin egen plats, annars blir det lätt stökigt och det kan jag bli galen på.

DSCF6166.jpg

Hur är det att sova i bilen?
Om klimatet är bra dvs. inte för varmt/inte för kallt - så sover vi väldigt bra. Men om det är för varmt så är det ganska svårt att sova helt lugnt då det kan bli väldigt kvavt. Vi har inte velat veva ned fönsterrutorna pga av säkerheten, regn och myggor. Men vi har tänkt att till nästa gång skaffa myggnät och regnskydd.

Vart vi sover spelar också sin roll på hur gott vi sover. En mer gömd/lugn plats känns tryggare och en mer osäker plats känns ja lite läskigare. Skulle säga att vi egentligen aldrig har sovit på en otrygg plats. Det är mer tankarna som kan spela oss ett spratt.

Hur lagar vi mat?
Det har ofta har rått “Eld och stormköks förbud” när vi har varit iväg. Så till största delen har vi ätit raw food. Vi slänger helt enkelt ihop sallader av olika goda grejer. När det inte har varit förbud så är grönsaksgryta en favorit.

Kaffe på mornarna är A och O. Med eldförbud kan det vara lite klurigt. Om vi har varit på ett café innan har vi ibland fråga om vi kan fylla upp vår termos. De brukar såklart säga ja. Om vi inte har varit vid ett fik brukar vi ta sikte mot ett cafe direkt på morgonen när vi har vaknat. Ibland köpte jag sånna där tetrapack med kaffe. Till frukost brukar jag variera mellan fil och granola eller chiapudding, som förbereds kvällen innan. Sen är snacks livet och the key att inte bli hangry :-)

Vad kostar en semester på det här sättet?
Vi har aldrig riktig räknat på vad våra resor kostar men den största kostnaden är bensin och mat. Vi äter sällan på restaurangen utan lagar vår mat från scratch. Ibland åker vi till något café, dricker kaffe och jag kanske äter en bulle men annars kostar det samma som det skulle gjort hemma. Vi behöver inte betala för ett ställe att sova så det sparar vi in på såklart! Men egentligen är det inte det vanlife ger, utan det är friheten att kunna vara portabel och röra sig fritt utan att vara fast till en punkt, vilket är både härligt och ibland lite svårt.

Det där lilla extra.
Jag gillar att ha fina saker runt mig. Jag gillar att ha fina påslakan, bra porslin, en vacker filt etc, sånt tycker jag kan gör mycket för känslan.

DSCF6162.jpg

Hoppas du får en supermysig tur med och får uppleva många nya roliga äventyr!
För mer äventyr kolla in min instagram @matildakurtsonbellman