Vad kostar det att starta upp en trädgård och hur mycket jord behövs?

Jag har alltid tyck att det är kul att odla! När jag var liten hade jag om mina syskon varsin lott i trädgården placerade bredvid varandra. Sen fick vi andra intressen och trädgårdsfixet avtog lite men har alltid funnits kvar lite smått. Förra året tog jag upp detta igen på stort och satte jag igång med ett trädgårdsprojekt. Här nedan skriver jag lite om detta trädgårdsprojekt.

Vart ligger trädgården? 
Trägården är placerad hemma hos mina föräldrar i Åkersberga, norr om Stockholm. De äger en liten gård och där fanns det gott om plats för mig att ta mig an några kvadratmeter. Jag själv bor i en lägenhet i Telefonplan, söder om Stockholm. 

Hur stor är trädgården? 
Den är cirka 10x12 meter = 120 m2 

Trädgården.jpg

Hur mycket jord och gödsel gick det åt? 
Än så länge har det gått åt cirka 180 säckar jord och gödsel. Jag har staplat två pallkragar ovanpå varandra överallt och i trädgården så finns det: 13 stycken större odlingsplatser, 2 stycken mindre, 1 större egen byggd länga (ungefär lika stor som två pallkragar).

Hur är trädgården uppbyggd? 
Jag började med att lägga en markduk av polypropylen över hela området. Ovanpå duken placerade jag ut mina pallkragar, fyllde dessa med jord och gödsel. Sedan täckte jag resterande duk med täckbark. 

Trädgården2.jpg

Är det dyrt med en trädgård? 
Startkostnaden för en trädgård av denna storlek är ändå ganska dyrt skulle jag säga. Så det kan vara bra att klura lite på en budget innan man sätter igång. Kika även runt på prisskillnaden på olika varumärken. När det gäller exempelvis jord kanske det finns en privat leverantör som är biliggare än de ”vanligare” aktörerna. En jättebra grej är också att kika efter pallkragar på blocket. Jag hittade en leverantör som sålde sina för 75:- till skillnad från exempelvis Byggmax som sålde sina för 129:-. 

Här är lite av mina utgifter: 
Markduken av polypropylen = 1290 :- (Tror jag köpte den här)
26 större pallkragar x 75:-/styck = 1950 :- (De mindre fick jag på köpet)
180 säckar jord och gödsel á ett pris på cirka 40:-/säck = 7200 :-
40 säckar täckbark á ett pris på cirka 40:-/säck = 1600 :-
Plus fröer och lite odlingsbyttor = Kanske 800 :-
Totalt = 12 800 :-

Sen tillkommer alltid lite kostander efter hand, som kanske mördarsnigel prepparat en vattenslang eller andra roliga saker.  

IMG_3199.jpg