Att använda Björksocker och Stevia istället för socker

Sen ett par år tillbaka har jag börjat använda två nya ingredienser i mitt kök och det är Björksocker och Stevia droppar. Björksocker och Stevia är två helt naturliga alternativ till exempelvis vårt vanliga vita socker, honung, dadlar - ja söta saker.

OBS! Detta är ett informations inlägg om dessa två livsmedel som ofta sätts i liknelse mot socker, likt jag gör här. Man väljer alltid själv vilken kost som är bäst för en själv och sitt egna välmående. Man behöver absolut inte vara livrädd för socker men det kan vara bra att minska mängden ibland. Jag får ofta frågor om dessa två livsmedel så tycker det är kul att skriva lite om dom.

IMG_2224.jpg

Vad är Björksocker?
Björksocker eller Xylitol som det också kallas, är en naturlig råvara som oftast framställs från björk.

Varför använda Björksocker?

  • Björksocker är bra för tänderna då det dödar de bakterier som orsakar karies, inflamationer och plack.

  • Björksocker är antibaktriellt och har svampdödande egenskaper. Det rekomenderas därför att ätas vid överväxt av Candida.

  • Björksocker är lätt att använda istället för socker då förhållandet mellan dessa är 1:1.

  • Björksocker innehåller nästan 40% färre kolydrater än socker.

  • Björksocker har lågt GI-värde, det ligger på 7. Socker har ett Gi-värde på 60-70.

Varför använder jag björksocker och hur?
Björksocker är en helt fenomenal ingrediens att ha hemma i köket! Jag använder det när jag bakar, att ha på pannkakor, gröt eller i min matcha latte. Jag brukar köpa detta från Nick´s eller detta från Vitamix. Det är lite dyrare än socker, eller ganska mycket men jag tycker det är 100% värt att köpa.

OBS! Björksocker är giftigt för hundar och andra djur, eftersom deras kroppar inte kan ta hand om sockeralkoholerna. Det kan också vid överkonsumtion vara laxerande för oss människor.

Vad är Stevia?
Stevia, eller egentligen Steviolglykosidorena utvinns från en planta som växer vilt i Sydamerika som heter Stevia.

Varför använda Stevia?

  • Stevia/Steviolglykosidorena är kalorifritt och påverkar inte vårt blodsocker.

Varför använder jag stevia och hur?
Jag gillar att äta sött men vanligt socker har inte en bra effekt på min kropp och därför undviker jag det. För mig är Stevia ett jättebra alternativ. Det har tagit en stund att lista ut när det funkar och inte dock. Tycker exempelvis det skär sig jättemycket med choklad och exempelvis matcha. Det funkar istället jättebra tillsamans med sura smaker och smaker som redan är lite söta. Tycker om att blanda det i fil, i fruktblandningar, tillsamans med grädde eller att ha i smoothies. Jag brukar köpa Nick´s Neutral variant, finns att köpa här.

Det var lite om Björksocker/Xylitol och Stevia/Steviolglykosidoren.